Koranincident leidt tot protest in Uruzgan

In Tarin Kowt heeft donderdag een protest plaatsgevonden, omdat Isaf-militairen een koran zouden hebben beschadigd. De Afghaanse politie heeft uit veiligheidsoverwegingen de bazaar in de hoofdstad van de provincie Uruzgan gesloten, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

Volgens Defensie is er op dit moment 'geen enkel bewijs' dat NAVO-militairen betrokken zijn bij het incident. Volgens de Wereldomroep is het protest een reactie op een Isaf-operatie die woensdag plaatsvond in de Mirabadvallei. Tijdens een zoekactie bij een huis zou de bewoner zich hebben verzet, waarna de koran kapot werd gemaakt. Volgens een imam is het heilige boek door midden gesneden, aldus de omroep.

De betreffende koran is niet aanwezig bij het protest tegen de internationale troepenmacht, dat volgens de Wereldomroep werd bijgewoond door meer dan driehonderd man. Pogingen van stammenleiders om het heilige boek mee te nemen, werden verijdeld door politieagenten. Volgens een lokale bestuurder zit de Taliban achter de actie, in een poging de NAVO-missie in een kwaad daglicht te stellen, meldt de omroep.

Defensie onderneemt verder geen actie, dat is aan het plaatselijke bestuur. Wel worden 'dergelijke meldingen' nauwlettend in de gaten gehouden. "Wij staan absoluut afkeurend tegenover dergelijke acties."

Nederland draagt zondag het commando over Uruzgan over aan de Amerikanen en Australiërs, omdat de missie op die dag na vier jaar afloopt.