Verspreiden gestolen naaktfoto's wordt strafbaar

Het verspreiden van gestolen computergegevens, zoals vertrouwelijke e-mails of naaktfoto's, wordt strafbaar. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Hackers die computergegevens stelen, kunnen nu al worden vervolgd. Anderen die de gestolen gegevens vervolgens verspreiden, gaan echter vrijuit. Als het aan Hirsch Ballin ligt, komt er straks maximaal een jaar celstraf op te staan.

Hirsch Ballin had al aangekondigd dat hij de wet wilde veranderen na de affaire rondom presentatrice Manon Thomas. Van haar verschenen in november 2007 naaktfoto's op internet. De foto's waren door een buurman van haar computer gestolen. De man kreeg een taakstraf, maar de verspreiders van de foto's gingen vrijuit.

In het wetsvoorstel regelt Hirsch Ballin ook dat justitie internetproviders kan dwingen om strafbaar materiaal van internet te halen. Providers die weigeren, moeten een dwangsom betalen. Nu is daar nog toestemming van de rechter voor nodig.

Verder wordt het strafbaar om stiekem gesprekken op te nemen. Nu is dat alleen verboden als degene die de opname maakt, zelf niet aan het gesprek deelneemt. Straks geldt het verbod ook voor mensen die wel aan het gesprek meedoen. Hirsch Ballin wil zo voorkomen dat vertrouwelijke gesprekken bijvoorbeeld op internet terechtkomen.

Wanneer de nieuwe regels ingaan, is onbekend. Hirsch Ballin heeft een aantal instanties om hun mening gevraagd. Ook moeten de Eerste en de Tweede Kamer de nieuwe regels nog bespreken.