Venezuela arresteert Colombiaanse paramilitairen

De Venezolaanse politie heeft zes vermoedelijke extreemrechtse paramilitairen uit Colombia opgepakt. Onder de arrestanten is een rebellenleider die onder meer gezocht wordt voor de moord op een Venezolaanse burgemeester. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

De arrestaties werden verricht tijdens een geheime operatie in de buurt van het stadje La Fria. Volgens de politie bestond de groep uit huurlingen die in opdracht moordden, afpersten en personen ontvoerden. De leider van de groep, Sandra Barrero, wordt ervan verdacht in ieder geval betrokken te zijn geweest bij twee moorden.

De arrestaties komen op een moment dat de banden tussen Venezuela en Colombia ernstig zijn verslechterd door Colombiaanse beweringen dat linkse rebellen in Venezuela een toevluchtsoord hebben gevonden. Wegens deze aantijgingen verbrak de Venezolaanse president Hugo Chavez donderdag de banden met het buurland.

Het aantal Colombiaanse paramilitairen en linkse guerrilla's in Venezuela, met name in de grensstaten Tachira en Zulia, is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Critici van Chavez zeggen dat de regering hard optreedt tegen Colombiaanse paramilitairen die de grens oversteken, maar zich op Venezolaans grondgebied schuilhoudende rebellen grotendeels links laat liggen. Chavez ontkent dit.

Eveneens dinsdag maakte het Venezolaanse ministerie van justitie bekend dat de vermoedelijke drugshandelaar Gloria Esther Chavez Ceballos, alias 'Gloria Amparo', is opgepakt. Zij wordt in Aruba gezocht voor drugshandel. Chavez Ceballos geeft leiding aan een groep smokkelaars die bekendstaan als 'Los Indios' en drugs smokkelen naar het Caribisch gebied en Europa.