Executies Japan slingeren debat over doodstraf aan

Japan heeft vandaag twee veroordeelde moordenaars ter dood gebracht. Het waren de eerste executies in het land in jaren. De Japanse minister van justitie liet weten een nieuw debat te willen over de vraag of de doodstraf nog langer moet worden gepraktiseerd.

Kazuo Shinozawa (59) werd in een gevangenis in Tokio opgehangen. Hij was veroordeeld voor het in brand steken van een juwelier in 2000. Zes vrouwen vonden hierbij de dood. Ook Hidenori Ogata (33) werd in Tokio opgehangen. Hij wurgde in 2003 een vrouw en stak een man dood.

Japan is, evenals de Verenigde Staten, een van de weinige industrielanden die de doodstraf kent. In Japan zelf bestaat weinig weerstand tegen deze straf, maar het land wordt door internationale rechtengroepen als Amnesty International en door de belangrijkste Japanse orde van advocaten om deze praktijk bekritiseerd.

Minister van justitie Keiko Chiba, een voormalig lid van een groep advocaten die tegen terdoodveroordelingen ageert, was getuige van de executies en zei achteraf dat ze een nieuwe studiegroep in het leven wil roepen om het debat over de doodstraf aan te zwengelen.

"Met mijn eigen ogen getuige te zijn van de executies heeft me sterk aan het denken gezet over de doodstraf", zei ze op een persconferentie. Japanse media mogen geen verslag leggen van de terechtstellingen, maar als het aan Chiba ligt gaat dat veranderen.

Veroordeelden kunnen in Japan jarenlang in de dodencel zitten. Terechtstellingen worden allemaal in het diepste geheim door middel van ophanging uitgevoerd. Gedetineerden weten niet wanneer het vonnis wordt volbracht, terwijl advocaten en familie pas naderhand op de hoogte worden gesteld. Momenteel zitten in Japan nog 107 mensen in de dodencel.

Executies Japan slingeren debat over doodstraf aan
Executies Japan slingeren debat over doodstraf aan (Foto: Novum)