[F1] Uitslag grand prix van Duitsland

Fernando Alonso heeft de grand prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Spanjaard kon de zege pakken dankzij een teamorder. Teamgenoot Felipe Massa eindigde op plaats twee. Red Bull-coureur Sebastian Vettel werd derde. Lewis Hamilton blijft het kampioenschap leiden.

Sebastian Vettel trainde gisteren naar de poleposition, nipt voor de Ferrari van Fernando Alonso. Op de tweede rij stonden de tweede Ferrari van Felipe Massa en de Red Bull van Mark Webber. De McLarens van Jenson Button en Lewis Hamilton stonden daarachter. Adrian Sutil moest na een versnellingsbakwissel als negentiende starten, terwijl de Virgins van Lucas di Grassi en Timo Glock na straffen achteraan begonnen.

De beste start was voor Felipe Massa die teamgenoot Fernando Alonso voorbleef. Vettel was meer bezig met Alonso, waardoor hij twee plaatsen inleverde. Lewis Hamilton kende een goede start en haalde voor de hairpin Webber in voor plaats vier. Michael Schumacher klom van plaats elf naar plaats acht. Bij de hairpin raakten de Toro Rosso's elkaar, waarbij Sébastien Buemi zijn achtervleugel verloor en op moest geven. Adrian Sutil (Force India) kreeg een nieuwe voorvleugel, terwijl ook Jaime Alguersuari binnenkwam. Jarno Trulli reed langzaam en moest opgeven.

Force India haalde Sutil en Vitantonio Liuzzi voor de tweede maal binnen, waardoor beiden achteraan kwamen te liggen. Reden hiervoor was dat beiden met de banden die voor de andere coureur bestemd waren rondreden. Vooraan reden de Ferrari's de snelste rondetijden en liepen weg bij het veld. Trulli werd weer de baan opgestuurd, maar de Italiaan kreeg geen tempo in zijn Lotus.

Na twaalf ronden was de eerste van de toppers die stopte Vettel. De Duitser kwam als zesde terug op de baan, voor Robert Kubica. Een ronde later volgde Alonso die zo voor de Red Bull-coureur bleef. Ook Webber werd binngengehaald, maar hij viel terug naar plaats negen, achter Nico Rosberg, maar voor Kamui Kobayasi.

Na zestien ronden was van de toppers Button de enige die nog niet gestopt was. Massa reed erachter op plaats twee, maar werd hevig onder druk gezet door Alonso. Vettel volgde daarachter, terwijl Kubica Hamilton, Rosberg en Webber ophield.

Button had een lange eerste stint, waardoor hij veel tijd won op enkele coureurs die achter hem reden. Massa leek niet het vertrouwen te hebben in de harde banden, terwijl Alonso het gat met zijn teamgenoot dichtreed. Ook Vettel kwam dichterbij. Achterblijvers zorgden ervoor dat Alonso een inhaalpoging bij Massa kon wagen, maar de Braziliaan verdedigde goed ten opzichte van zijn teamgenoot. Button maakte uiteindelijk toch zijn stop en hij kwam als vijfde naar buiten, achter Hamilton, maar voor Webber.

Opvallend was dat Massa na het incident het tempo weer had gevonden en een gat van twee seconden op Alonso creëerde. Laatstgenoemde zag wel Vettel dichterbij komen. Verder naar achteren zette Vitaly Petrov voor plaats elf de druk vol op Michael Schumacher. De Rus kwam bij de hairpin tekort, waardoor de Duitser weer lucht had.

De Ferrari's waren halverwege de race duidelijk de snelste auto's op de baan, terwijl Vettel genoegen moest nemen met plaats drie. Hamilton kon niet aandringen bij de Duitser, maar had in plaats daarvan McLaren-teamgenoot Button en Webber in zijn spiegels. Op ruime afstand daarachter hield de nog niet gestopte Williams van Nico Hülkenberg het veld op. Hij moest na 35 ronden zijn plaats inleveren aan De la Rosa die zelf ook nog moest stoppen. De andere Williams van Barrichello worstelde ook met het tempo en lag op plaats veertien.

Na veertig ronden had Alonso het gat naar Massa weer dichtgereden tot een seconde. De leider in de race had veel last van het verkeer, waardoor hij veel tijd inleverde. Verder naar achteren moest Webber een gat laten vallen ten opzichte van Button. Waarschijnlijk had hij koelingsproblemen in de auto.

Na 48 ronden kreeg Massa het bericht dat Alonso sneller was dan hij, waarna de Braziliaan zijn teamgenoot even later voorbij liet gaan. Reden hiervoor was dat Alonso ver voor ligt op zijn teamgenoot in het kampioenschap en er in de race een lange rij auto's voor de Ferrari's opdoemde. Vettel was op dat moment iets sneller dan de leiders, waardoor hij de druk erop hield.

Terwijl de leiders zich door een grote groep auto's een weg baanden, spinde Lucas di Grassi. De Braziliaan kon echter wel verder rijden, maar parkeerde even later zijn bolide in de pits. De la Rosa haalde voor plaats dertien Nico Hülkenberg in en opende direct daarna de aanval op Barrichello.

Alonso baande zich eenvoudig een weg door het verkeer en pakte een grote voorsprong op Massa die onder druk van Vettel kwam te staan. Verder naar achteren raakte De la Rosa na zestig ronden bij het inhalen van achterblijver Heikki Kovalainen de bolide van de Fin en moest binnenkomen voor een nieuwe voorvleugel. Voor Kovalainen was de race voorbij.

Na 67 ronden kwam Alonso als eerste over de streep, voor Ferrari-teamgenoot Massa en Red Bull-coureur Vettel. Hamilton werd vierde, voor Button, Webber, Kubica, Rosberg, Schumacher en Petrov.

Voorlopige uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:27:38.844
2 Felipe Massa Ferrari +4.196
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing +5.121
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +26.896
5 Jenson Button McLaren-Mercedes +29.482
6 Mark Webber Red Bull Racing +43.606
7 Robert Kubica Renault +1 Ronde
8 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +1 Ronde
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +1 Ronde
10 Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
11 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
12 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
13 Nico Hulkenberg Williams +1 Ronde
14 Pedro de la Rosa Sauber +1 Ronde
15 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
16 Vitantonio Liuzzi Force India F1 +2 Ronden
17 Adrian Sutil Force India F1 +2 Ronden
18 Timo Glock Virgin Racing +3 Ronden
19 Bruno Senna HRT F1 Team +4 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Lotus F1 +11 Ronden
DNF Lucas Di Grassi Virgin Racing +17 Ronden
DNF Sakon Yamamoto HRT F1 Team +48 Ronden
DNF Jarno Trulli Lotus F1 +64 Ronden
DNF Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +66 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 157
2 Jenson Button McLaren-Mercedes 143
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing 136
4 Mark Webber Red Bull Racing 136
5 Fernando Alonso Ferrari 123
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 94
7 Robert Kubica Renault 89
8 Felipe Massa Ferrari 85
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 38
10 Adrian Sutil Force India F1 35
11 Rubens Barrichello Williams 29
12 Kamui Kobayashi Sauber 15
13 Vitantonio Liuzzi Force India F1 12
14 Vitaly Petrov Renault 7
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
17 Nico Hulkenberg Williams 2
18 Pedro de la Rosa Sauber 0
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
20 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
21 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
22 Bruno Senna HRT F1 Team 0
23 Jarno Trulli Lotus F1 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 McLaren-Mercedes 300
2 Red Bull Racing 272
3 Ferrari 208
4 Mercedes Grand Prix 132
5 Renault 96
6 Force India F1 47
7 Williams 31
8 Sauber 15
9 Scuderia Toro Rosso 10
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0