Archeologen vinden historische weg in Alkmaar

Archeologen zijn tijdens een opgraving op de Paardenmarkt in Alkmaar gestuit op historische bestrating. De oude weg loopt in een diagonale baan over het plein en bestaat uit grote kiezels, meldt de gemeente Alkmaar vrijdag. De weg is mogelijk ruim vierhonderd jaar oud.

Op kaarten uit 1597 en 1603 is over het plein ongeveer op dezelfde plaats een diagonale band gestippeld. Vanaf 1647 en later wordt het plein echter afgebeeld met bomen erop. Direct op en tussen de voegen van de bestrating zijn vondsten gedaan die uit de achttiende eeuw komen of van perioden daarna, maar op kaarten uit de achttiende eeuw is ook geen weg te zien. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de exacte datering van de weg is.

Naast de gevonden weg liggen overigens de resten van de vroegere Paardenmarkt. De resten bestaan uit een funderingsvloer van verschillende maten hergebruikte bakstenen. De bakstenen waren afgestreken met een laag schelpmortel om het voor groot vee vlak en beloopbaar te maken.

Eerder vonden archeologen tijdens de opgraving al een mogelijk slachtoffer van het Spaanse beleg van de kaasstad in 1573. Tijdens de opgraving werden meerdere skeletten aangetroffen. Een van de skeletten had nog een musketkogel in het hoofd.

Alkmaar werd in 1573 van 21 augustus tot 8 oktober tijdens de Tachtigjarige Oorlog belegerd door de Spanjaarden. Het beleg eindigde in een ontzet. De Spanjaarden moesten opgeven toen Willem van Oranje opdracht gaf de dijken rond Alkmaar door te steken.

Op de Paardenmarkt vinden momenteel opgravingen plaats wegens bouwplannen in het gebied. De archeologische opgraving loopt nog tot en met augustus.

Archeologen vinden historische weg in Alkmaar
Opgravingen in Alkmaar (Foto: Novum)