Lagere straf voor crime passionel

Een man uit Hoogeveen heeft donderdag in hoger beroep een twee jaar lagere celstraf gekregen voor het doden van de nieuwe partner van zijn ex-vriendin. De rechtbank in Assen veroordeelde hem in december 2008 nog tot tien jaar cel, maar het gerechtshof in Leeuwarden heeft daar een gevangenisstraf van acht jaar van gemaakt.

Het hof komt tot een lagere straf omdat het geen moord, maar doodslag bewezen acht. De verdachte en de vrouw hebben samen drie kinderen. Nadat de relatie tussen de dader en zijn vriendin strandde, kreeg de vrouw een nieuwe vriend. De man kon dat moeilijk verkroppen.

De spanningen tussen de drie liepen in de maanden daarna op, waarna de man in de nacht van 4 op 5 september 2008 met een doorgeladen pistool in zijn broeksriem zijn rivaal opzocht en hem van dichtbij doodschoot. De vrouw was getuige van de fatale schietpartij.

Een aantal uren na het schietincident werd de dader in het Overijsselse Vroomshoop aangehouden. Bij zijn arrestatie werd het moordwapen gevonden. De man bekende de moord enkele weken na zijn arrestatie, maar beweerde voor het hof dat sprake was van noodweer. Het hof gelooft daar echter niets van.