Hof ontzegt Bosjesmannen recht op water

Bosjesmannen in de Kalahari-woestijn in Botswana, een van de droogste plekken op aarde, mogen geen waterputten aanleggen. Dat heeft het hooggerechtshof van Botswana woensdag bepaald. Ook mogen de Bosjesmannen geen put gebruiken die vroeger al is aangelegd.

De regering redeneert dat de aanwezigheid van de Bosjesmannen in de Kalahari niet samengaat met het beheren van het wild in de woestijn. Bovendien zouden de harde omstandigheden in dit natuurgebied weinig mogelijkheden bieden voor de toekomst.

In 2006 besliste een andere rechtbank dat de Bosjesmannen mochten terugkeren naar de woestijn, waar zij eerder moesten plaatsmaken voor diamantmijnen en een luxe toeristenoord. Honderden keerden terug. Hun leiders klagen sindsdien dat hen opzettelijk de toegang tot water wordt onthouden om hen wederom te verdrijven.

Na het oordeel woensdag liet een woordvoerder van de gemeenschap, Jumanda Gakelebone, weten juridisch advies te zullen inwinnen om de uitspraak aan te vechten. "Het is een trieste dag", zei hij. "Als we geen water hebben, hoe moeten we dan leven?"

Het toeristenoord, met zwembad en bar, en de diamantmijnen liggen slechts op enkele kilometers van de nederzettingen van de Bosjesmannen. De diamant- en toeristensectoren betalen voor de aanleg van waterplaatsen voor wilde dieren, maar de Bosjesmannen mogen geen water het reservaat innemen voor hun families.

Survival International, een internationale steungroep voor inheemse volkeren, veroordeelde het oordeel. "De afgelopen tien jaar is Botswana verworden tot een van de hardste plekken in de wereld voor inheemse volken. Als de Bosjesmannen op hun eigen land water wordt ontzegd, terwijl het vrij beschikbaar is voor toeristen, dieren en diamantmijnen, moeten buitenlanders zich afvragen of ze dit regime willen steunen met hun bezoeken en aanschaf van juwelen", aldus directeur Stephen Corry.