Bouterse: Surinamers gaan land opbouwen

Suriname moet weer worden opgebouwd door de rechtmatige eigenaren, de Surinamers. Dat zei Desi Bouterse in zijn eerste speech nadat hij maandag als president van Suriname werd gekozen, zo meldt de lokale krant de Ware Tijd.

Bouterse gaf in zijn toespraak verder aan graag de verschillen van mening die hij heeft met tegenstanders achter zich te willen laten. "We hebben een hele moeilijke tijd achter de rug en ik steek nu mijn handen uit naar een ieder die zich tegenstander van mij voelt", zei hij. Hij doelde hiermee op de Surinaamse partijen NPS en NHP. "Laten wij zaken die ons niet goed gezind waren de afgelopen 65 jaar achter ons laten."

Na de toespraak liepen de tranen over de wangen van de nieuwe president. Bouterse kreeg 36 van de 51 stemmen in het parlement. Hij had er minstens 34 nodig om uitgeroepen te kunnen worden tot president. Bouterse wordt op 3 augustus beëdigd.

Met de verkiezing van Bouterse is niet iedereen even blij. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei in een reactie dat Nederland alleen contacten met de nieuwe president zal onderhouden als het noodzakelijk is. Hij is in Nederland niet welkom, tenzij hij zijn gevangenisstraf komt uitzitten.

Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Dat kan volgens Verhagen niet van tafel worden geveegd. In Suriname loopt daarnaast nog het proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden.

Op basis van het internationaal recht geniet een staatshoofd echter immuniteit voor buitenlandse rechtsmacht voor zolang hij zijn functie vervult. Als gevolg daarvan kan het vonnis tegen Bouterse pas ten uitvoer worden gebracht nadat hij zijn ambt heeft neergelegd, meldt Buitenlandse Zaken.

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer en voormalig woordvoerder voor de VVD over Suriname Frans Weisglas zei maandagavond in Nova dat Nederland het er niet zomaar bij moet laten zitten, omdat hij onschendbaar zou zijn. "Als Bouterse hier komt, moeten ze hem inrekenen." Ook als hij naar de Verenigde Staten of Brazilië gaat, moet Nederland volgens hem proberen hem uitgeleverd te krijgen.

Weisglas zegt verder te vrezen dat Suriname met Bouterse als president een pariastaat wordt, aangezien de meeste landen er niet op zitten te wachten iemand die is veroordeeld voor drugshandel en hoofdverdachte is in een zaak rond de moord op vijftien mensen te ontvangen. "Suriname zal geïsoleerd worden in de wereld." Het gevolg hiervan zal economische teruggang zijn, voorspelt Weisglas.

De PVV van Geert Wilders wil dat alle ontwikkelingshulp aan Suriname wordt stopgezet nu Bouterse is verkozen tot president, zo staat in vragen die de partij maandag heeft gesteld aan Verhagen.