Boeing Dreamliner voor het eerst in Europa

Voor het eerst is een Boeing 787 Dreamliner aangekomen in Europa. Het toestel dat de concurrentie moet aangaan met de A380 van Airbus landde zondagochtend in Groot-Brittannië op Farnborough Airport.

De Dreamliner had tot nog toe alleen in de Verenigde Staten gevlogen. Het toestel is in Groot-Brittannië voor een luchtvaartshow. Honderden vliegtuigspotters hadden zich op het vliegveld verzameld om de Boeing te bewonderen. Speciaal voor hen vloog het toestel een extra rondje.

Boeing kampt met vertragingen bij de productie van de Dreamliner, een toestel dat gemaakt is van lichtgewicht materialen en daardoor minder brandstof verbruikt. Het bedrijf waarschuwde donderdag dat het toestel waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van 2011 beschikbaar komt in plaats van het vierde kwartaal van dit jaar.

Die vertraging komt bovenop de achterstand van twee jaar die Boeing tot nog toe al had opgelopen. De productie van de Dreamliner heeft in de afgelopen drie jaar al vijf keer vertraging opgelopen. De eerste testvlucht is zes keer uitgesteld als gevolg van een gebrek aan onderdelen, problemen bij het ontwerp en een staking op de fabriek van Boeing.