Nieuw insect gevonden in centrum Amsterdam

In hartje Amsterdam is in een iep een insect gevonden dat nog niet eerder in Nederland voorkwam. Het gaat om het mediterrane insect, Cicada orni. Het dier zit in een boom bij het museum de Hermitage te zingen. Dat meldt het radioprogramma Vroege Vogels zondag.

Omdat het dier in het Nederlands nog geen naam heeft, wil bioloog Baudewijn Odé het insect kraakcicade noemen. Het dier maakt een krakend en krassig geluid. Het gaat om een mannetje. Het vrouwtje maakt geen krakend geluid. Het dier is zo groot als een flinke kever, met een brede kop, een zuigsnuit en glanzende doorzichtige vleugels.

Het is een raadsel hoe het dier in Amsterdam terecht is gekomen. De Cicada orni en verwante soorten komen in verschillende mediterrane landen voor, vooral ten zuiden van Lyon in Frankrijk. Het insect kan mogelijk met een vakantieganger of met een geïmporteerde potplant zijn meegekomen.

De larven van het insect leven enkele jaren onder de grond. Zij zuigen sappen van bomen en andere planten. Volwassen insecten leven dan nog enkele maanden en zitten in bomen. Zij leven vaak in groepen.