Hacker begluurt 150 meisjes via webcam

De politie van het Duitse Aken heeft een man gearresteerd die meer dan 150 tienermeisjes heeft begluurd via hun eigen webcam. De webcams stonden op de slaapkamers van de meisjes, zodat de Duitser onbeschaamd naar de meisjes kon loeren.

De man wordt ervan verdacht een programmaatje op de computers van de meisjes te hebben geïnstalleerd. Dit maakte het mogelijk dat de hacker op afstand de webcams kon besturen.

Een werknemer van een databeveiligingsbedrijf ontdekte het stukje kwaadaardige software. Thomas Floß gaat regelmatig scholen langs om kinderen te waarschuwen alert te zijn op het internet en hun data te beveiligen. Op scholen laat hij videobeelden zien van kinderen die via hun webcam worden begluurd. Floß ontdekte dat sinds februari steeds meer meisjes dachten hier ook last van te hebben.

Twee meisjes vertelden hem dat de lampjes van hun webcam niet meer uitgingen na het afsluiten van het programma. Bij het bestuderen van een van de computers ontdekte Floß een Trojaans paard dat de webcam aanstuurde. Het meisje had het virus opgelopen via chatdienst ICQ.

De hacker heeft waarschijnlijk het account van een van de meisjes gekraakt en via haar de software verspreid. Ze wisten hem te traceren tot aan de stad Aken, waarna de politie hem op heterdaad betrapte. De man keek net naar vele livebeelden van meisjes in hun slaapkamer.

Floß gaat ervan uit dat er veel meer mensen het slachtoffer zijn van dergelijke praktijken. "Ik heb inmiddels vijftig tot zestig scholen bezocht", vertelt hij. "Altijd is er wel minstens een meisje dat hetzelfde probleem heeft."