Vakantiegangers stuiten op files in buitenland

Nederlandse vakantiegangers staan zaterdag in het buitenland in fikse files. Om 11.00 uur staat op snelwegen in Frankrijk in totaal tweehonderd kilometer file. In Oostenrijk en Zwitserland heeft het verkeer veel geduld nodig bij de Alpentunnels en in Duitsland staat het vooral in het zuiden vast, meldt de ANWB.

Vorig jaar stond er op deze zaterdag in heel Frankrijk vijfhonderd kilometer file. De ANWB denkt dat dat dit jaar ook gaat gebeuren.

De langste files in Frankrijk staan in de Rhônevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. Op de zogenoemde autoroute du soleil is de vertraging opgelopen tot ruim twee uur. Ook in het westen van Frankrijk wordt het momenteel snel drukker. Vooral op de A10 van Parijs naar Bordeaux ontstaan files bij tolstations.

In Oostenrijk staat op de A10 van Salzburg naar Villach voor de Tauerntunnel twintig kilometer file. De wachttijd bedraagt daar vijf uur. Voor de St. Gotthardtunnel naar Italië staat in Zwitserland vijftien kilometer file. De wachttijd daar is bijna vier uur. Voor de Mont Blanc-tunnel richting Italië bedraagt de wachttijd daarnaast inmiddels een uur.

In Duitsland staan er op de A3 tussen Frankfurt en Neurenberg files van tientallen kilometers als gevolg van wegwerkzaamheden, op de A8 van München naar Salzburg wegens een ongeluk en op de A9 van Neurenberg richting München.

De ANWB verwacht dat het snel nog drukker wordt. Het hoogtepunt van de drukte wordt kort na het middaguur bereikt.

In Nederland heeft sinds zaterdag het voortgezet onderwijs in de regio zuid vakantie. De ANWB kondigde al aan dat het druk zou zijn op de wegen in het buitenland vanwege vakantieverkeer daar. Zo start dit weekeinde in Duitsland de zomervakantie in het drukbevolkte Noordrijnland-Westfalen en bij de Opelfabrieken in Rüsselsheim, Kaiserslautern en Bochum. Ook de komende weekeinden zal het in het buitenland druk zijn op de weg.