Apple: geen terugroepactie, wel gratis case

Apple gaat de iPhone 4 niet terughalen om iets te doen aan het euvel dat ervoor zou zorgen dat het bereik van het toestel kan wegvallen als die op een bepaalde manier wordt vastgehouden.

Wel krijgt iedereen die de nieuwste iPhone heeft, een gratis beschermhoesje van het bedrijf. Dat maakte Apple vrijdag bekend op een speciaal belegde persconferentie. Mocht men alsnog niet tevreden zijn over de werking van de telefoon, kan de koper het toestel binnen dertig dagen retouneren. De aanschafprijs wordt dan volledig vergoed. In Amerika worden de kosten van het AT&T abonnement ook vergoed, of dat in andere landen ook zo zal zijn is nog onbekend.

Apple-topman Steve Jobs gaf toe dat de iPhone 4 niet perfect is en hij bood zijn excuses aan. Hij zei zelf 'redelijk gelukkig' te zijn met het ontwerp van de antenne van de iPhone 4, de bron van het 'kwaad'. Ook stelde Jobs dat uit gegevens blijkt dat de iPhone 4 de beste smartphone in de wereld is.

Apple maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat de nieuwste iPhone vanaf 30 juli in 17 andere landen naast de VS beschikbaar zal komen.

Jobs zei verder dat het probleem met de iPhone buiten proportie is opgeblazen. "Het is ongelooflijk." Ter ondersteuning van deze bewering, heeft Apple de resultaten van een vergelijkend onderzoek op hun website gepubliceerd. Hieruit blijkt dat ondermeer de Blackberry Bold 9700, de HTC Droid Eris, Samsung Omnia 2 en de iPhone 3GS hetzelfde probleem hebben.

Ook bleek uit cijfers van Apple en AT&T dat, van de 3 miljoen kopers, slechts 0,55 procent heeft geklaagd bij Apple. Ook heeft slechts 1,7 procent van de kopers de telefoon teruggebracht naar de winkel. Ter vergelijking, bij de iPhone 3GS kwam het aantal teruggebrachte telefoons op 6 procent.

Update 1:14 uur

Kopers van een iPhone zullen tot 30 september een case krijgen bij hun aankoop die ervoor zorgt dat de gebruiker niet de antenne kunnen aanraken met hun hand. Bestaande gebruikers kunnen een case bij de Apple Store afhalen.

Apple hoopt op deze manier een oplossing voor het probleem te vinden. Op 30 september zal Apple kijken of de case nog langer bij elke iPhone zal worden geleverd.

ANPID199140
Apple: geen terugroepactie, wel gratis hoesje (Foto: ANP)