Mogelijk slachtoffer Spaans beleg Alkmaar gevonden

Archeologen hebben tijdens opgravingen in Alkmaar mogelijk een slachtoffer van het Spaanse beleg van de kaasstad in 1573 gevonden. Tijdens de opgraving werden meerdere skeletten aangetroffen. Een van de skeletten had nog een musketkogel in het hoofd, meldt de gemeente donderdag.

De gemeente denkt dat de stoffelijke resten mogelijk van een zogenoemde aardedrager zijn. Aardedragers herstelden op 14 september onder Spaans geweervuur een gat in de stadswal. Een andere mogelijkheid is dat het slachtoffer in het hoofd werd getroffen door een Spaanse schildwacht toen hij over de borstwering keek.

Op de Paardenmarkt vinden momenteel opgravingen plaats wegens bouwplannen in het gebied. De opgraving op het plein duurt naar verwachting tot eind augustus. Een deel van de huidige Paardenmarkt huisvestte vroeger een begraafplaats van een klooster.

Alkmaar werd in 1573 van 21 augustus tot 8 oktober tijdens de Tachtigjarige Oorlog belegerd door de Spanjaarden. Het beleg eindigde in een ontzet. De Spanjaarden moesten opgeven toen Willem van Oranje opdracht gaf de dijken rond Alkmaar door te steken.