'Buitenlanders mogen geweerd uit coffeeshops'

De gemeente Maastricht mag buitenlanders de toegang tot coffeeshops verbieden. Dat concludeert de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Het hof buigt zich nog over de zaak, maar vaak wordt het oordeel van de advocaat-generaal gevolgd.

De gemeente Maastricht besloot eerder dat alleen Nederlandse ingezetenen een voet over de drempel van coffeeshops mogen zetten. De gemeente hoopt hiermee het hoofd te kunnen bieden aan de problemen die de steeds groter wordende stroom drugstoeristen veroorzaken.

Volgens de advocaat-generaal is de maatregel noodzakelijk om de openbare orde te beschermen tegen de hinder die door drugstoerisme wordt veroorzaakt. Daarbij draagt het bij aan de strijd tegen illegale drugshandel in de Europese Unie.

Het Europese Hof buigt zich op verzoek van de Raad van State over de kwestie. Deze Nederlandse rechtsinstantie vroeg zich af of de Maastrichtse maatregel niet strijdig is met Europese regels. De raad wilde dit weten om tot een goed oordeel te komen in een zaak die is aangespannen door een uitbater van een coffeeshop in Maastricht.

De burgemeester van Maastricht had besloten de zaak van de uitbater tijdelijk te sluiten nadat tijdens twee politiecontroles bleek dat er zich buitenlanders in de tent bevonden. De eigenaar van de coffeeshop was het hier niet mee eens en ging in beroep. De zaak ligt momenteel nog onder de hamer bij de Raad van State.

Volgens de advocaat-generaal worden met de maatregel de regels op het gebied van vrij verkeer niet geschonden, aangezien de handel in verdovende middelen, waaronder cannabis, verboden is. Ook de vrijheid van het verrichten van diensten wordt niet aangetast, stelt de adviseur van het hof. De verkoop van softdrugs is in alle lidstaten verboden, hoewel het in coffeeshops wordt gedoogd. Klanten zijn echter niet verplicht de cannabis in de coffeeshops te gebruiken, waardoor het risico van illegale in- en uitvoer van verdovende middelen ontstaat.