Tyfoon Conson verlaat Filipijnen

Tyfoon Conson heeft donderdag de Filipijnen verlaten. Ten minste 37 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven, er worden nog 26 vissers vermist en de stroom viel op grote delen van het noordelijke eiland Luzon uit. In totaal werden meer dan tienduizend huizen verwoest en werden 9500 mensen overgebracht naar opvangcentra.

Reddingswerkers hebben inmiddels de elektriciteitsvoorziening in Manilla en de omliggende provincies hersteld en het dagelijks leven werd weer hervat. Scholen openden hun deuren donderdag en vliegtuigen konden weer opstijgen en landen.

Conson kwam dinsdag aan land en bereikte windsnelheden tot 120 kilometer per uur. De tyfoon raasde woensdag over de provincie Quezon, gelegen op het eiland Luzon. Donderdag zwakte Conson af tot een tropische storm en boog af richting de Zuid-Chinese Zee. De verwachting is dat de tyfoon dit weekeinde ten westen van Macau het Chinese vasteland bereikt.

De nieuwgekozen president Benigno Auquino III was woedend op het nationale meteorologische instituut. Het instituut slaagde er niet in te voorspellen dat de tyfoon Manilla zou bereiken, waardoor de regering niet voorbereid was op het natuurgeweld.