Scheepsromp op Ground Zero blootgelegd

Arbeiders op Ground Zero, de plek waar op 11 september 2001 twee vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Center in New York boorden, zijn bezig met het uitgraven van een tien meter lange scheepsromp. Klaarblijkelijk is het in de achttiende eeuw gebruikt als vulmateriaal bij de uitbreiding van Lower Manhattan.

De hoop is dat de romp donderdag volledig omhoog kan worden gehaald, zei archeologe Molly McDonald. Ze zei ten minste een aantal planken te willen redden. Of grote delen uit de grond kunnen worden gehaald is vooralsnog onduidelijk. "We leggen de romp grotendeels met de hand bloot, omdat het nogal breekbaar is", zei McDonald. Later kunnen er mogelijk machines worden gebruikt.

De scheepsromp werd dinsdagmorgen ontdekt door twee archeologen van AKRF, een bedrijf dat op Ground Zero gevonden voorwerpen moet veiligstellen. "We zagen gebogen planken en al snel vonden we een spant. We gingen door met het vrijmaken en legden de afgelopen twee dagen de romp bloot", aldus de archeologe.

De AKRF noemde de vondst belangrijk, maar zei dat er meer onderzoek nodig is om de leeftijd van het schip te bepalen. De archeologen gaan houtmonsters opsturen naar een laboratorium dat dendrochronologie toepast. Door het bestuderen van de jaarringen in het hout wordt een idee gekregen over het tijdstip waarop de boot is gebouwd.

De archeologen haasten zich om het schip vast te leggen en te onderzoeken, omdat het delicate hout -nu het blootgesteld is aan de lucht- snel begint te rotten.