Rookverbod beter nageleefd na uitspraak

Het aantal cafés en discotheken waarin niet wordt gerookt is toegenomen. In bijna driekwart van de bezochte kroegen en disco's werd niet gerookt, meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) donderdag.

In het voorjaar bleek nog dat steeds minder cafés en discotheken zich aan het rookverbod hielden. Toen waren in 41 procent van de cafés en discotheken mensen aan het roken. Afgelopen winter zagen VWA-controleurs nog in 32 procent van de cafés en discotheken rokers.

De VWA vermoedt dat gerechtelijke uitspraken de oorzaak zijn van de wisselende naleving van het verbod. Medio juni veroordeelde het gerechtshof in Arnhem twee eigenaren van kleine cafés zonder personeel tot het betalen van een boete van 1200 euro.

Eerder werden ze vrijgesproken, waarna de Hoge Raad bepaalde dat er toch grond is voor een rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Het hof moest zich van de Hoge Raad opnieuw over de zaak buigen. Die besloot vervolgens het rookverbod toch in stand te laten.

De kroegbazen hoopten met het proces het hele rookverbod in kleine kroegen onderuit te halen. Zij bepleitten voor het hof dat het naleven van het rookverbod voor hen ondoenlijk is.