EU wil tijdelijk verbod op nieuwe diepzeeboringen

Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger heeft woensdag een tijdelijk verbod op nieuwe boringen naar olie en gas in de Noordzee, de Zwarte Zee en de Middellandse Zee voorgesteld. Het verbod moet van kracht blijven totdat de veiligheidsrisico's van de boringen in kaart zijn gebracht.

Oettinger zei dit na een gesprek met oliemaatschappijen. Hij kondigde tevens aan dat de veiligheidsregels omtrent de boringen worden herzien en dat boorvergunningen alleen worden toegekend aan bedrijven die kunnen bewijzen dat ze de kosten van een mogelijke olieramp kunnen betalen.

De EU kan geen verbod op het boren uitvaardigen; dit kan alleen worden gedaan door de regeringen van de EU-lidstaten. Oettinger wil elke EU-lidstaat gaan verzoeken een tijdelijk verbod in te stellen.

Volgens Oettinger is een time-out ook goed voor de economische belangen van oliemaatschappijen, omdat nieuwe regels en betere technische standaarden helpen het vertrouwen in de oliebedrijven terug te winnen. "Misschien zijn nieuwe boringen belangrijk voor de toekomst en de markt, maar ze zijn dit jaar niet dringend nodig", zo zei de eurocommissaris. "De industrie moet haar manier van werken, de trainingsprogramma's en de gebruikte technologie driedubbel controleren. De bedrijven moeten vervolgens bewijzen dat ze hun veiligheidsprogramma hebben gecontroleerd en verbeterd."

Michael Engell-Jensen van de Internationale Associatie voor Olie- en Gasproducenten zei dat energiebedrijven tegen een verbod zijn, voordat duidelijk is wat de oorzaak is van de olieramp in de Golf van Mexico. "We hebben geen zwakheden kunnen vinden waardoor we genoodzaakt zijn de boringen te staken", zei hij.

De Verenigde Staten hebben al een tijdelijk verbod op boringen ingesteld naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico.