RTL laat YouTube-video's verwijderen

RTL Nederland heeft dinsdag enkele YouTube-video's van het WK 2010-programma VI Oranje laten verwijderen. Zo zijn onder andere de Elia-parodie en de recente ruzie tussen presentator Wilfred Genee en voetbalanalist Johan Derksen wegens 'auteursrechtschending' niet meer te zien.

Vooral de YouTube-users SigaarSnor en Diegokjes waren de dupe van de actie van RTL. De twee gebruikers zijn fervente aanhangers van het voetbalprogramma. Waarom RTL ineens overgaat tot het blokkeren van filmpjes en of het bij deze enkele video's blijft is nog onduidelijk. RTL heeft geen specifieke reden gegeven voor de blokkade.

SigaarSnor laat via zijn blog in een reactie weten de actie van RTL te betreuren: "In de eerste plaats omdat de blokkade nogal rigoureus is en er niet vooraf contact is gezocht door RTL, maar ook omdat Voetbal International en VI Oranje (en daarmee RTL7) hun succes juist voor een deel te danken hebben aan de online filmpjes. Op YouTube, internetfora en andere websites zijn de filmpjes veel besproken en ze zijn daarmee een goede (gratis) promotie voor de programma's gebleken."