[Tour de France] Uitslag negende etappe

De negende etappe in de Tour de France, tussen Morzine en Saint-Jean de Maurienne, is gewonnen door Sandy Casar. Cadel Evans verloor zijn gele trui aan Andy Schleck.

Aan het begin van de etappe ontsnapten twaalf renners uit het peloton onder wie Pineau, Hushovd en Luis-León Sanchez. Bij de beklimming van de Colombière, de eerste van drie Alpenreuzen die opdoemden voor het peloton, moesten al gauw veel renners lossen uit het peloton. Hushovd kwam ten val bij de beklimming en moest daarom lossen uit de kopgroep. In het peloton bepaalde BMC, de ploeg van geletruidrager Cadel Evans, het tempo. Moreau was als eerste boven voor de leider in het bergklassement, Pineau. Het peloton volgde op zo'n drie minuten.

Bij de afdaling slaagden Cunego, Taaramäe en Frohlinger erin om zich bij de kopgroep aan te sluiten. De tweede klim van de dag was de Col des Aravis (tweede categorie). Pineau kwam als eerste boven op de Aravis, voor zijn landgenoot Moreau. De voorsprong op het peloton was toen vijf minuten. De klim die volgde was de Col des Saisies (1ste categorie). In het peloton deed Karsten Kroon lang kopwerk voor zijn ploeggenoot Evans. Op de top daarvan had de kopgroep nog bijna vijf minuten voorsprong.

De kopgroep begon met een voorsprong van 6,35 aan de Col de la Madeleine. Taaramäe en Pineau moesten lossen uit de kopgroep omdat ze het tempo niet meer konden bijbenen. En ook in het peloton moesten veel renners afhaken onder wie Rogers, de nummer tien van het algemeen klassement. Vinokourov sprong weg uit het uitgedunde peloton, waarin Santambrogio nog altijd beulswerk verrichtte voor zijn kopman Evans. Gutierrez moest inmiddels de kopgroep laten gaan. Geletruidrager Cadel Evans kon het tempo niet meer volgen en moest negen kilometer onder de top lossen uit de groep van  de favorieten.

Navarro reed iedereen in de groep van de favorieten eraf. Alleen Contador en Schleck konden de Spanjaard volgen. Contador en Schleck gingen er vervolgens alleen vandoor. Samuel Sanchez keerde terug bij Contador en Schleck maar moest even later toch lossen. Gesink zocht zijn eigen tempo en reed daar niet ver achter. De kopgroep bestond inmiddels nog uit vier man: Luis-Leon Sanchez, Cunego, Charteau en Casar. Zij hadden drie minuten voorsprong op Contador en Schleck. Contador en Schleck hadden inmiddels Voigt van de oude kopgroep bijgehaald en de Duitser deed het kopwerk voor zijn ploeggenoot en de Spanjaard.

Charteau was als eerste boven op de Col de la Madeleine. Van daar was het nog 32 kilometer naar de finish. Contador en Schleck passeerden op twee minuten en tien seconden van de vier koplopers de top. Gesink, Menchov, Rodriguez en Leipheimer volgden op 3,24 van de vluchters. Van den Broeck, Basso, Armstrong volgden op 4:24. Evans kwam op bijna tien minuten achterstand boven.

In de afdaling haalde Contador en Schleck Moreau bij. Vijf kilometer voor de streep hadden de koplopers nog een minuut op Contador, Schleck en Moreau. Het werd nog spannend in de laatste kilometers, want Contador, Schleck en Moreau wisten de koplopers bij te halen. In de sprint die volgde was het Sandy Casar die als eerste over de finish kwam. De groep Menchov/Gesink kwam met een achterstand van twee minuten en zeven seconden over de finish.