Alleen rechtse coalitie heeft nog meerderheid

Van de drie meest genoemde coalities heeft alleen een samenwerking van VVD, PVV en CDA nog een meerderheid. De rechtse variant, die al is afgevallen, is goed voor 76 zetels. Een nationale coalitie van VVD, PvdA en CDA en de paars-plus variant hebben beide geen meerderheid meer, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Alle drie de opties haalden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni voldoende zetels voor een meerderheid. Rechts heeft met 76 zetels nog exact hetzelfde aantal zetels als tijdens de verkiezingen. VVD, CDA, PvdA heeft nog maar 68 van de aanvankelijke 82 zetels over.

VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, de vier partijen van paars-plus, hebben van de 81 zetels bij de verkiezingen er nog slechts 74 over. Over het verloop van de onderhandelingen voor deze coalitie worden al dagenlang geen uitspraken meer gedaan. De VVD is echter van mening dat zo'n samenwerking onwaarschijnlijk is.

In de peiling van De Hond is de VVD al lang niet meer de grootste partij. Van de 31 bij de verkiezingen behaalde zetels zijn er al zeven verloren, twee meer dan vorige week. Verreweg de meeste overlopers kiezen nu voor de PVV. De partij van Geert Wilders is nu met 34 zetels, tien meer dan bij de verkiezingen, met afstand de grootste partij.

De PvdA is met 26 zetels de tweede partij. De partij van Job Cohen blijft ten opzichte van vorige week stabiel, maar was sinds de verkiezingen al vier zetels kwijt. Het CDA kreeg er deze week een zetel bij. Met achttien zetels heeft de partij wel nog drie zetels minder dan op 9 juni.

Ook D66 kreeg er een zetel bij en staat nu op twaalf. GroenLinks (12), SP (16), Partij voor de Dieren (1) en de SGP (2) bleven deze week stabiel. De ChristenUnie verloor een zetel en heeft er nu vijf.