Schade Grolsch definitief niet vergoed

De Nederlandse staat hoeft definitief niet op te draaien voor een deel van de schade die de Grolschfabriek in Enschede opliep door de vuurwerkramp. Dat bepaalde de Hoge Raad vrijdag. Eerder was het gerechtshof in Den Haag tot hetzelfde oordeel gekomen.

De wijk Roombeek, waar de fabriek was gevestigd, werd voor een groot deel verwoest door de explosie op 13 mei 2000. Ook de bierfabriek van Grolsch liep forse schade op. De verzekeringsmaatschappij van de bierfabrikant wilde afdwingen dat de Nederlandse overheid een deel van de schade zou vergoeden. De maatschappij is van mening dat de overheid heeft verzuimd maatregelen te treffen om de ramp te voorkomen.

De Hoge Raad oordeelde echter, net als het hof, dat het niet aannemelijk was dat de staat op de hoogte was van het explosiegevaar van het zware vuurwerk dat tegen de vergunningsregels in op het terrein van SE Fireworks lag opgeslagen. Daarom kan de overheid niet aansprakelijk worden gesteld.

De vuurwerkramp in Enschede kostte 23 mensen het leven. Bijna duizend anderen raakten gewond bij de ontploffing van het vuurwerkbedrijf.