Gratis ov in Amsterdam tijdens huldiging

Tram, bus en metro zijn dinsdag gratis tijdens de huldiging in Amsterdam. De gemeente verwacht een enorm aantal toeschouwers voor de huldiging van Oranje. Bezoekers van buiten de stad worden dan ook opgeroepen zoveel mogelijk maandag al te komen en pas woensdag te vertrekken.

Er wordt op meer bezoekers gerekend dan bij een gemiddelde Koninginnedag. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt gesproken over een miljoen bezoekers.

Het openbaar vervoer rijdt niet in de binnenstad en elders in de stad zijn de routes aangepast. De trams en bussen van het GVB die wel rijden zijn gratis. Vervoerder Connexxion rijdt niet in het centrum, maar biedt ook geen gratis vervoer aan.

De werkzaamheden aan de metro tussen Amstel en het Centraal Station worden voor een dag gestaakt. Daardoor rijden er die dag ook gewoon metro's door de tunnel. Reizen naar het Centraal Station wordt vanwege de drukte echter afgeraden. Betere beginpunten zijn volgens de gemeente Station Zuid en Station Amstel.

De gemeente benadrukt dat er geen alcohol mag worden gedronken in de treinen en op de stations. Ook dronkenschap is uit den boze. Of er ook strengere regels omtrent alcohol gelden tijdens de huldiging in de stad zelf, is onduidelijk.

De stad zal rondom de huldiging nagenoeg onbereikbaar zijn met de auto. Amsterdammers wordt aangeraden de auto thuis te laten, omdat er grote files worden verwacht. Bezoekers kunnen het beste aan de randen van de stad parkeren en dan met openbaar vervoer of te voet komen.

Mensen die rond de grachten wonen waardoor de eventuele kampioensboottocht wordt gemaakt, moeten hun auto wel even verplaatsen. Het ligt volgens de gemeente voor de hand dat uitzinnige fans op auto's klimmen om een glimp van de Oranjeboot op te vangen.