Diepgelovigen kijken zondag geen tv

Ondanks dat bijna heel Nederland komende zondag voor de tv zal zitten voor de finale van het wereldkampioenschap zal een klein groepje zoals ze dat altijd doen de tv op zondag niet aanzetten.

Het zijn vooral de gereformeerden die niet mogen of kunnen kijken. Uit onderzoek uit 2005 zou deze groep op ongeveer 220.000 personen liggen. De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) liet weten dat zij zondag geen tv zullen kijken. Zij behaalden bij de afgelopen verkiezingen 163.581 stemmen. Fractieleider in de Tweede Kamer Kees van der Staaij liet weten voor het WK geen uitzondering te maken. "Absoluut niet", aldus een woordvoerder van de fractie. "Misschien dat de fractieleider wel eens televisie kijkt voor zijn werk, maar hij kijkt zeker niet ter ontspanning. En al helemaal niet op zondag."

De gereformeerden moeten volgens hun geloof vooral de zondagsrust aanhouden. Uitzonderingen die wel door de beugel kunnen zijn: medische zorg, politie, en zorg voor dieren binnen de agrarische sector. Maar op zondag mag bijvoorbeeld niet uitgegaan worden, gewinkeld worden of zelfs gereisd worden.

Aanhangers van de ChristenUnie mogen trouwens wel gewoon kijken. "Dat fractieleider André Rouvoet op zondag geen televisie kijkt, is een fabel." aldus een woordvoerder van die partij.