'Toezichthouder vastgoedwereld nodig'

Er moet een toezichthouder vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten komen voor de vastgoedwereld. De toezichthouder moet grootschalige fraude in vastgoed voorkomen. Dat stelt hoogleraar vastgoedbeleggingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Dirk Brounen woensdag in het televisieprogramma EenVandaag.

De vastgoedwereld leent zich volgens de professor goed voor fraude, omdat het ingewikkeld is de waarde van grootschalige kantoorpanden vast te stellen. "Je kunt zo miljoenen laten ontstaan en verliezen op één dag. Zo kun je veel geld witwassen."

Volgens Brounen is de vastgoedsector de dupe geworden van het strenge toezicht op de financiële sector van de laatste jaren. "De AFM heeft hele strenge controles in vergelijking met omringende landen. Dus mensen die slechte intenties hebben en geld willen witwassen, weten dat ze het in de financiële wereld niet moeten proberen."

Bij de vastgoedsector is er echter beduidend minder toezicht, stelt de hoogleraar. "De kans dat een notaris wordt bezocht door iemand van de Fiod is kleiner dan twee procent. En dat trekt dus het geld daar naartoe."