Voetbalwet een feit

Dinsdagmiddag heeft de Eerste Kamer in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel 'Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast', oftewel de voetbalwet of evenementenwet.

In het kort houdt de wet in dat het tijdens bijvoorbeeld voetbalwedstrijden mogelijk is om 'preventieve instrumenten in te zetten om gedragingen die zeer belastend zijn voor de omgeving te voorkomen'.

Geschiedenis
In reactie op het steeds maar verder escalerend geweld van de hooligans, werd er in 2000 in het Verenigd Koninkrijk een wet aangenomen die het mogelijk maakt om bekende hooligans tijdens een wedstrijd vast te zetten. Naast het vastzetten voor een paar uur, kunnen er ook zware geld- en andere straffen opgelegd worden, waaronder boetes van 1500 pond en een levenslang stadionverbod.

Nederland
Naar aanleiding van het succes van de Britse voetbalwet, werd de roep om een soortgelijke wetgeving in Nederland steeds luider. Het geweld rond de voetbalwedstrijden is de KNVB, de politie en de politiek al jaren een doorn in het oog. Echter ontbraken de wettelijke middelen om hier preventief en effectief mee om te gaan. De contouren van de huidige voetbalwet werden gevormd door het eerste kabinet Balkenende (CDA-VVD-LPF).

Lange weg
Door de jaren heen is er veel gesleuteld aan de wet voordat deze uiteindelijk op 7 april jongstleden door de Tweede Kamer heen geloodst kon worden. Alleen GroenLinks, D66, CU en PvdD stemden toen niet of tegen.

Dinsdagmiddag heeft de Eerste Kamer de laatste stemming over het wetsvoorstel afgerond en de wet is met een meerderheid van VVD, CDA, PvdA, SP, SGP en fractie-Yildrim aangenomen.

Bevoegdheden
Door het invoeren van de nieuwe wet, krijgen de burgemeesters nieuwe bevoegdheden rondom grote (risico-) evenementen. Zij mogen bijvoorbeeld een samenscholingsverbod, een meldplicht en een contactverbod opleggen.

De wet zal 1 oktober aanstaande in werking treden.