Frankrijk gaat burkaverbod bespreken

In Frankrijk staat het parlement op het punt om het veelbesproken verbod op de burka te gaan bespreken.

Het wetsvoorstel dat besproken gaat worden in het Lagerhuis zal ervoor zorgen dat er een verbod komt op het dragen van de burka op publieke plaatsen. Op het toch dragen van deze burka zal een boete komen te staan die rond de 130 euro ligt. Voor het dwingen van vrouwen een burka te dragen door derden zal een zelfs nog hoger boetebedrag komen te staan.

Het wetsvoorstel zal volgende week in stemming worden gebracht in het Lagerhuis voordat er in september in de Senaat over gestemd zal worden. President Sarkozy steunt het wetsvoorstel. Ook in andere Europese staten zoals België en Spanje vindt een dergelijk voorstel steeds meer steun.

Minister President Francois Fillon heeft de toon gezet door het debat over het voorstel te openen met de stelling dat moslima's die een burka dragen de Islam tekort doen. Zij zouden door het dragen van de burka de Islam een duister en bekrompen imago geven.

Het probleem met dit debat is echter dat er in Frankrijk slechts zo'n 2.000 vrouwen zijn die een burka dragen en dat onderzoek heeft uitgewezen dat het merendeel van deze vrouwen niet voldoet aan het stereotype beeld van de onderdrukte moslimvrouw: zij dragen de burka uit eigen overtuiging en zullen dus gedwongen moeten worden om de burka af te zetten. Politiekorpsen hebben al aangegeven niet enthousiast te zijn over het dwingen van vrouwen hun burka af te doen en ook is het maar de vraag of mensenrechtenorganisaties het erbij laten zitten mocht dit wetsvoorstel goedgekeurd worden.