Bijna vijftig gevangen in isoleercel om haar

Bijna vijftig gevangenen in de Amerikaanse staat Virginia worden permanent opgesloten in een isoleercel, omdat ze weigeren hun haar te knippen. Een groot aantal weigert het haar af te knippen uit religieuze overwegingen.

Persbureau Associated Press berichtte in mei dat tien rastafari's die vastzitten in gevangenissen in Virginia al meer dan tien jaar in de isoleercel zitten, omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de staat aangaande de haardracht. De staat eist dat het haar niet langer is dan de kraag van een shirt en staat niet toe dat mannen een baard laten staan. Het Departement voor het Gevangeniswezen (DOC) bevestigde dat de gevangenen in de isoleercel zitten, maar wilde niet zeggen hoeveel anderen een soortgelijke behandeling ten deel viel.

Er werd een onderzoek verricht naar alle gevangenen die in isolatie worden vastgehouden vanwege het haarbeleid. Uit het onderzoek bleek dat er 48 gevangenen om deze reden worden vastgehouden, 13 van hen zijn rastafari's, die het ongebreideld laten groeien van het haar zien als een dogma van hun religie. Welke reden de andere 35 gevangenen hebben voor hun weigering het haar te knippen, is niet bekend.

Volgens Larry Traylor van het DOC wordt niet overwogen veranderingen aan te brengen in het beleid. Als de gevangenen ervoor kiezen hun haar te knippen, dan worden ze uit hun isoleercel gehaald, aldus Traylor.

Het is waarschijnlijk dat naast de rastafari's ook moslims, joden, hindoes en indianen in de isoleercel zitten vanwege hun geloof, aldus Kent Willis, directeur van de Amerikaanse Unie voor Burgerlijke Vrijheden. "Het is werkelijk verschrikkelijk om te bedenken dat bijna vijftig mensen in de wrede beperking zitten van oneindige afzondering, alleen maar omdat de DOC een voorgevoel had dat ze een veiligheidsrisico vormen." Willis vindt dan ook dat het tijd is dat de DOC 'de juiste beslissing neemt' en het beleid aanpast.

Het DOC zegt dat het beleid nodig is om te voorkomen dat gedetineerden smokkelwaar zoals wapens in hun haar of baard verbergen. Bovendien zorgt lang haar ervoor dat ze snel van uiterlijk kunnen veranderen als ze ontsnappen.

Virginia is een van de ongeveer tien staten, grotendeels in het zuiden van de Verenigde Staten, waar de lengte van het haar en baard van gevangenen aan banden is gelegd. Een handvol van deze staten heeft voorzieningen voor personen van wie het geloof niet toestaat dat het haar wordt geknipt. Voor federale gevangenen is er geen beleid wat betreft de haardracht.

Hoewel het Amerikaanse Hooggerechtshof zegt dat rechten, zoals het belijden van een geloof, niet ophouden te bestaan bij de poort van de gevangenis, is het zelden voorgekomen dat gedetineerden succesvol bezwaar hebben aangetekend tegen het beleid.