'EU verleende illegale subsidies aan Airbus'

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft woensdag bepaald dat Europese regeringen illegale subsidies hebben verstrekt aan vliegtuigbouwer Airbus. Het is de eerste belangrijke uitspraak in een langdurig conflict tussen de Europese Unie en Washington.

Airbus ontving van Europese regeringen honderden miljoenen euro tegen lage rente om de A380 superjumbo te kunnen ontwikkelen en daarmee de strijd aan te gaan met de concurrent, het Amerikaanse Boeing, de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Boeing wil dat de WTO voorkomt dat er gelijksoortige plannen worden uitgevoerd om het middenklasse vliegtuig van Airbus, de A350 XWB, te financieren. Dat vliegtuig zou moeten concurreren met de Boeing 787 Dreamliner.

Volgens Boeing hebben de leningen onder andere geleid tot banenverlies op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Ook het marktaandeel Boeing zou erdoor gedaald zijn. Airbus heeft geprobeerd om door middel van gesprekken tussen de EU en de VS het conflict op te lossen, maar Boeing wil eerst dat de illegale subsidies worden stopgezet.