Moeder wacht steniging wegens overspel

Een 43-jarige vrouw uit Iran wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort gestenigd. Sakineh Mohamamadi e Ashtiani uit de Noordwest-Iraanse stad Tabriz wordt ervan beschuldigd te zijn vreemdgegaan met twee mannen. Dit duo wordt er vervolgens van beschuldigd haar man te hebben vermoord.

Indien deze pijnlijke vorm van doodstraf inderdaad wordt uitgevoerd, is het de eerste steniging in jaren in de streng islamitische republiek. Hoewel ontrouw in Iran streng verboden is, wordt de dader meestal gestraft met zweepslagen of celstraf. De doodstraf is volgens de Iraanse wet wel toegestaan, maar steniging is zeer zeldzaam.

Ashtiani, die twee kinderen heeft, werd aanvankelijk veroordeeld tot het krijgen van 99 zweepslagen wegens het hebben van 'illegale relaties' en naar de gevangenis gestuurd. Na de moord op haar man in 2005 werd ze berecht voor moord en schuldig bevonden. Hiervoor legde de rechter steniging op als vergelding.

Hoewel overspel wordt bestraft met steniging, wijzen Iraanse mensenrechtenorganisaties erop dat de straf voor moord toch echt ophanging is. Ze suggereren dat de strafzaak wegens overspel opnieuw werd geopend tijdens haar rechtszaak wegens moord, ondanks dat de straf reeds was opgelegd.

Ashtiani heeft ontkend zich te hebben misdragen. Haar kinderen van zestien en twintig jaar oud leiden de campagne voor haar vrijlating, hierin gesteund door mensenrechtenorganisaties. Volgens haar advocaat kan ze echter ieder moment worden geëxecuteerd.


Een filmpje van Ashtiani's wilde arrestatie