Paardenmassagraf ontdekt in Borgharen

Archeologen hebben in Borgharen een massagraf blootgelegd met de resten van 35 tot vijftig paarden. Het is voor de eerste keer dat in West-Europa een graf met zo'n groot aantal paarden is gevonden. Dat heeft het Consortium Grensmaas, dat zich bezighoudt met rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en grindwinning, dinsdag bekendgemaakt.

Het publiek kan donderdag een kijkje komen nemen. Van 18.00 tot 19.30 uur geven archeologen dan korte rondleidingen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het graf dateert uit de zestiende of zeventiende eeuw. De dieren zijn mogelijk gedood tijdens gevechten in de Tachtigjarige Oorlog, die in 1648 eindigde, of bij de Franse belegering van Maastricht in 1673 door de Franse koning Lodewijk XIV.

De paarden lagen gestapeld in een greppel, vertelt archeologe Angela Simons. "We hebben nagenoeg volledige skeletten blootgelegd." Er zijn ook hoefijzers gevonden, maar geen paardentuig. Simons sluit niet uit dat een verband kan worden gelegd met de vondst van resten van Franse soldaten, die enkele jaren geleden bij de Maasoever in Borgharen werden gevonden, niet ver van het paardengraf.

Het graf werd enkele weken geleden ontdekt tijdens archeologisch onderzoek. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort is hier nauw bij betrokken.