'Turkse rechter laat Saban B. vrij'

De uit Nederland gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. mag woensdag de gevangenis in Turkije verlaten tegen betaling van een borgsom van zestienduizend euro. Dat meldt misdaadverslaggever John van den Heuvel dinsdag. Een woordvoerder van het Nederlandse landelijk parket kan de vrijlating van B. niet bevestigen.

B. verscheen dinsdag in Turkije voor een rechter, die moest beslissen of de in Nederland veroordeelde man langer vast moest blijven zitten. B. moet zijn paspoort wel inleveren in ruil voor zijn vrijheid. Ook moet hij zich elke twee weken melden bij de politie.

In Turkije wordt B. verdacht van afpersing en witwaspraktijken. Hij werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden. In de bekende badplaats runde hij na zijn vlucht uit Nederland een discotheek.

De Turks-Duitse 39-jarige vrouwenhandelaar nam in september tijdens een onbegeleid verlof de benen. Hij was in 2008 veroordeeld tot 7,5 jaar cel voor uitbuiting van tientallen vrouwen. Vanwege zijn Turkse paspoort kan Turkije hem niet uitleveren aan Nederland.