Drinkwaterbedrijf roept op tot zuinig watergebruik

Drinkwaterbedrijf Vitens verzoekt inwoners van Overijssel, Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug hun waterverbruik te beperken. Inwoners van Friesland en Flevoland wordt aangeraden bewuster om te gaan met het gebruik van drinkwater.

Vanwege de hoge temperaturen wordt meer water verbruikt dan normaal. In Overijssel, Gelderland en de Utrechtse Heuvelrug is de waterdruk de afgelopen dagen aanzienlijk lager dan gebruikelijk. Als inwoners hun waterverbruik beperken, wordt de waterdruk beter, meldt Vitens.

"Activiteiten zoals het sproeien van tuinen, het vullen van zwembadjes en het wassen van auto's vragen zeer grote hoeveelheden water", aldus Vitens. Het bedrijf wil dat dit soort activiteiten vooral tussen 18.00 en 23.00 uur tot een minimum wordt beperkt.

Voor Flevoland en Friesland voorziet Vitens vooralsnog geen vergelijkbare scenario's. Toch vraagt het drinkwaterbedrijf met het oog op de weersverwachting de komende dagen 'bewust om te gaan met het watergebruik'.

Dat de problemen met de druk zich in Gelderland, Overijssel en de Utrechtse Heuvelrug voordoen, komt volgens Vitens doordat deze regio's uit relatief veel landelijk gebied bestaan. "In vergelijking met stedelijk gebied legt het drinkwater in landelijk gebied een langere weg in de leidingen af voordat het bij de huizen is."

Op sommige plekken kan bruin water uit de kraan stromen. Dat komt doordat bij een hoger waterverbruik de stroomsnelheid van het water toeneemt. "Hierdoor komen kleine ijzerdeeltjes los en die geven het water een bruine kleur." Het bruine water is volgens Vitens niet schadelijk voor de gezondheid.

Drinkwaterbedrijf roept op tot zuinig watergebruik
Drinkwaterbedrijf roept op tot zuinig watergebruik (Foto: Novum)