'Nederlandse stroom komt uit foute steenkool'

De grote Nederlandse energiemaatschappijen kopen 'foute' steenkool, van bedrijven die betrokken waren bij moorden op vakbondsleiders in Colombia. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van onderzoek van Netwerk. Het actualiteitenprogramma besteedt deze week twee uitzendingen aan het onderwerp.

Volgens gegevens die de krant heeft ingezien is ruim de helft van de naar Nederland geïmporteerde steenkool afkomstig uit Colombia. Negentig procent daarvan zou komen van de bederijven Drummond en Cerrejon die paramilitaire operaties financierden. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen.

Hooggeplaatste medewerkers van de bedrijven hebben volgens oud-paramilitairen en een hoge officier van de Colombiaanse geheime dienst opdracht gegeven tot de moorden. Ook nu zouden de bedrijven nog contacten onderhouden met de gewapende groepen.

De meeste Nederlandse energiebedrijven willen niets zeggen over van wie ze hun steenkool betrekken, maar Netwerk linkt de omstreden bedrijven wel aan de energiemaatschappijen Nuon, Essent en Electrabel. Eon geeft toe met Drummond en Cerrejon samen te werken.