TNT schrapt duizenden banen

Duizenden mensen verliezen hun baan bij TNT. Dat heeft het bedrijf deze week laten weten aan de medewerkers, bevestigt een woordvoerder zaterdag. Postbezorgers en sorteerders die meer dan 25 uur werken en mensen die meer dan vijftien uur in de week post ophalen krijgen de status 'mogelijk overcompleet' en zullen waarschijnlijk hun biezen moeten pakken.

Hoeveel mensen precies moeten vertrekken, is nog onduidelijk. "Daar kijken we nu nog naar." Op 7 juli moet dit aantal in een advies aan de ondernemingsraad van het bedrijf staan. De duizenden medewerkers worden of gedwongen ontslagen of verplicht een zogenoemd mobiliteitstraject te volgen, waarbij ze naar werk buiten TNT worden geleid.

De inkomsten van TNT lopen al jaren terug doordat steeds minder post wordt verstuurd sinds de introductie van internet. Ook raakt het bedrijf inkomsten kwijt aan concurrenten sinds de postmarkt is vrijgegeven.

TNT praatte al 2,5 jaar met de vakbonden over de kwestie. In januari werd een akkoord gesloten waarin werd gesteld dat de voorkeur wordt gegeven aan een inkomensstijging boven werkgelegenheid. Dat duizenden mensen hun baan verliezen, is een gevolg van deze overeenkomst.