Belgische politie doet inval bij aartsbisschop

De Belgische politie heeft in Mechelen een inval gedaan in het huis en het kantoor van de voormalige Belgische aartsbisschop en kardinaal Godfried Danneels. De inval was onderdeel van een onderzoek naar seksueel misbruik. Dat heeft het Belgische openbaar ministerie donderdag gezegd.

Woordvoerder Jean-Marc Meilleur zei dat de inval volgde op 'een aantal verklaringen van seksueel misbruik van kinderen binnen de kerk'. Er werden een aantal dozen met documenten en een computer meegenomen.

De politie en het OM wilden niet zeggen of Danneels zelf verdacht wordt van misbruik of dat hij slechts documenten in zijn bezit had die betrekking hebben op beschuldigingen tegen een andere persoon. Danneels werd niet ondervraagd, aldus Hans Geybels, de woordvoerder van Danneels. "De kardinaal gelooft dat het recht zijn beloop moet hebben. Hij heeft daar niets tegen", aldus Geybels.

Danneels ging in januari dit jaar met pensioen. In april trad hij echter weer voor het voetlicht toen bisschop Roger Vangheluwe ontslag nam na bekend te hebben een jongen te hebben misbruikt. Hij pleegde het misbruik toen Danneels aartsbisschop was.

Submitter:  Bron: Novum/AP