Cel voor 'beestachtige' moord na scheuren balzak

Een vrouw is dinsdag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op haar partner. De rechtbank in Dordrecht acht bewezen dat de vrouw in september in hun woning in Dordrecht eerst op 'beestachtige wijze' het geslachtsorgaan van haar partner heeft verwond en daarna heeft geprobeerd hem te wurgen. De man overleed niet veel later aan zijn verwondingen.

De officier van justitie had acht jaar cel tegen de vrouw geëist, maar de rechtbank vond die strafmaat onvoldoende.

Het lichaam van de man werd in de vroege ochtend van 17 september door gewaarschuwde agenten aangetroffen in de woonkamer van de woning in Dordrecht. Zijn scrotum bleek te zijn gescheurd. Ze had 'met een scherp voorwerp herhaaldelijk heftig geweld uitgeoefend op de balzak'. Ook werden bloeduitstortingen in de halsspieren en rond het strottenhoofd aangetroffen en bleek zijn tongbeen te zijn gebroken.

De vrouw was in de woning toen de agenten hun ontdekking deden. Zij verklaarde achteraf dat er niemand anders in de woning was toen de man de verwondingen opliep. Onder haar ringen werd bloed van het slachtoffer aangetroffen.

De in 1960 geboren vrouw zegt zich niets van het voorval te kunnen herinneren en stelt dat ze tegen het einde van de middag op 16 september was gaan slapen en de volgende ochtend wakker werd. De rechtbank stelt echter op basis van verschillende sporen dat de vrouw de man opzettelijk van het leven heeft beroofd.

Normaal wordt voor moord twaalf tot vijftien jaar cel opgelegd en de rechtbank ziet geen reden af te wijken van de ondergrens. De 'beestachtige wijze' waarop de vrouw haar partner heeft verwond, vindt de rechtbank juist reden voor een zwaardere straf, maar aangezien de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is, houdt de rechtbank het bij twaalf jaar cel.