'Thee drinken is goed tegen hartziekten'

Thee drinken helpt tegen hartaandoeningen. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht. Ook een kleine hoeveelheid koffie kan zelfs gezond zijn. Vooral van koffie wordt vaak gedacht dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt omdat er cafeïne in zit.

In koffie en thee zitten echter ook antioxidanten die een gunstig effect hebben. Alles bij elkaar opgeteld zouden koffie en thee dus gezond zijn, al zegt het UMC Utrecht er wel bij dat uit het onderzoek niet blijkt hoe koffie en thee de totale gezondheid beïnvloeden.

De onderzoekers merkten ook dat fervent koffiedrinkers een totaal andere leefstijl hebben dan theeliefhebbers. Zo zouden theedrinkers meer bewegen, een hogere opleiding hebben, minder alcohol drinken, minder roken en minder vaak te dik zijn. Stevige koffiedrinkers leven vaak juist ongezonder. In het onderzoek is daarmee rekening gehouden.

Voor het onderzoek werden de leefstijl en voedingsgewoonten van ruim 37 duizend mensen in kaart gebracht. Ze werden dertien jaar lang gevolgd. In die tijd kregen 1387 mensen kransslagaderziekte, waarvan er 123 overleden. Daarnaast kregen 563 mensen een beroerte, waarvan er zeventig overleden.