Geldschieters gezocht voor parkeergarage NHM

Een parkeergarage bij het Nationaal Historisch Museum (NHM) in Arnhem kan niet alleen worden betaald door het NHM of het Openluchtmuseum. Dat staat in een rapport van Grontmij in opdracht van het Nationaal Historisch Museum en het Nederlands Openluchtmuseum, waarin de opties op het gebied van infrastructuur, milieu en natuur zijn onderzocht.

De totale kosten van een parkeergarage met 1500 plaatsen bedragen zestig miljoen euro. Het Openluchtmuseum zou veertig miljoen voor zijn rekening nemen en het NHM twintig. Deze kosten zijn echter zo hoog dat die 'redelijkerwijs' niet alleen voor rekening van de musea kunnen komen. Een garage met 1200 plaatsen kost 48 miljoen. Overigens moet er ook nog geld bij om de garage te kunnen exploiteren.

"Juist de combinatie van de twee musea op deze door de politiek aangedragen locatie brengt de noodzaak van een dure gebouwde parkeervoorziening met zich mee", zeggen de onderzoekers, die stellen dat andere partijen 'dus' moeten bijdragen in de kosten. Als die niet worden gevonden, is parkeren op het maaiveld de enige optie, aldus het rapport. Dat kost dertig miljoen euro voor 1500 parkeerplaatsen.

Op verzoek van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland wordt aanvullend onderzoek verricht. Dat moet uitwijzen welke oplossingen haalbaar en realistisch zijn, aldus het NHM. Het Openluchtmuseum trekt jaarlijks zo'n 450 duizend bezoekers, een aantal dat ook wordt beoogd voor het NHM.