CDA gaat nederlaag evalueren

Een evaluatiecommissie gaat uitgebreid onderzoek doen naar de huidige situatie van het CDA. Dat heeft het partijbestuur besloten. De commissie gaat niet alleen kijken naar factoren die hebben geleid tot de recente verkiezingsnederlagen, maar ook naar de positie van de christendemocratie in de samenleving.

Het CDA verloor twee weken geleden twintig van de 41 Kamerzetels. De partij was in maart ook al een van de grote verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen.

De komende tijd worden enkele mensen benaderd voor het voorzitterschap en het lidmaatschap van deze commissie. Het partijbestuur vindt dat CDA-leden intensief bij het opstellen van het rapport moeten worden betrokken.

Het partijbestuur heeft ook besloten dat de leden eind november een nieuwe partijvoorzitter kiezen. Peter van Heeswijk stapte onlangs op vanwege de nederlaag. Binnen een week wordt een interim-voorzitter aangesteld.

Het is niet de eerste keer dat het CDA zijn wonden likt. In 1994 werd de commissie-Gardeniers ingesteld, die de dramatische nederlaag van het CDA onder leiding van Elco Brinkman onderzocht.

CDA gaat nederlaag evalueren
CDA gaat nederlaag evalueren (Foto: Novum)
Submitter:  Bron: Novum