Openbaar vervoer Athene lamgelegd door staking

Het openbaar vervoer in de Griekse hoofdstad Athene is donderdag lamgelegd door stakingen. Medewerkers legden vijf uur lang het werk neer uit protest tegen hervormingen van de sociale zekerheid. De Griekse regering wil op salarissen bezuinigen en het uitkeringsstelsel aanpakken. De hervormingen zijn onderdeel van het bezuinigingsplan van de regering om Griekenland uit de schuldencrisis te helpen.

Medewerkers van de bussen, trams en trolleys in Athene legden donderdag het werk neer. Het personeel van de metro bleef voor de tweede dag op rij thuis. Het contract van bijna 285 metromedewerkers loopt binnenkort af en de vrees bestaat dat zij hun baan verliezen.

Woensdag maakte de regering een voorlopige versie van een presidentieel decreet bekend. In het decreet worden maatregelen aangekondigd die het voor bedrijven gemakkelijker maken personeel te ontslaan, bijvoorbeeld door het maximaal toegestane aantal ontslagen te verhogen en lagere ontslagvergoedingen toe te staan.

Een van de belangrijkste Griekse vakbonden, de GSEE, verwierp de hervormingsvoorstellen en noemde ze 'onacceptabel' en 'in strijd met de grondwet'. De bond zei de maatregelen aan te gaan vechten voor de rechter. "In een tijd dat het aantal ontslagen en de werkloosheid stijgen, hebben we maatregelen nodig die ontslagen ontmoedigen, en niet aanmoedigen", aldus de GSEE in een verklaring.

Vorige maand ging Griekenland bijna failliet, omdat het land zijn schulden niet kon betalen. Een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie bracht redding, maar om de lening te ontvangen moest de Griekse regering streng bezuinigen. Een team inspecteurs van de EU en het IMF is deze week in Athene om de voortgang te evalueren.