Verhagen in gesprek met informateur

CDA-leider Maxime Verhagen gaat donderdagochtend toch weer praten met informateur Uri Rosenthal. Woensdag zei hij dat verder onderhandelen met de VVD en de PVV over de vorming van een nieuw kabinet weinig zin heeft. Eerst zouden zij duidelijk moeten maken hoe zij hun onderlinge verschillen gaan overbruggen.

Verhagen noemde onder meer de aanpak van de economische crisis en de 'kopvoddentaks' die PVV-leider Geert Wilders bepleitte als voorbeelden. Verhagen wilde pas aanschuiven als duidelijk was hoe die verschillen worden overbrugd.

Rosenthal onderzoekt of het mogelijk is een rechts kabinet samen te stellen met in ieder geval VVD en PVV. Met het CDA zou een nipte meerderheid van 76 zetels worden bereikt.

Binnen het CDA is veel kritiek op een mogelijke coalitie met de PVV. Zo spraken meerdere prominenten, onder wie Ruud Lubbers en Dries van Agt, zich uit tegen zo'n coalitie. Als het tot die coalitie komt, moeten de CDA-leden op een partijcongres besluiten of deelname aan de coalitie ook echt doorgaat. Dat geldt overigens ook voor andere coalities dan met de PVV.

Het gesprek tussen Rosenthal en Verhagen staat om 09.00 uur op het programma. Later donderdag volgen gesprekken met Wilders en VVD-leider Mark Rutte.