Nederland verkoopt Defensiematerieel aan Jordanië

Het Nederlandse leger verkoopt 441 pantserrupsvoertuigen, 69 pantserrupscommandovoertuigen, 467 vrachtwagens, 121 houwitsers en munitie aan Jordanië. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekendgemaakt. De Tweede Kamer is hierover vertrouwelijk geïnformeerd.

De deal werd op 3 mei gesloten, maar de Kamer moet er nog wel mee instemmen, meldt minister van Defensie Eimert van Middelkoop woensdag. De levering start binnenkort en duurt naar verwachting tot eind 2013. Het landmachtmaterieel kan direct worden gebruikt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor de transactie kon worden gesloten onderzoek verricht naar de mensenrechtensituatie in Jordanië, de invloed op de regionale stabiliteit en de sociaaleconomische gevolgen. De overdracht zou geen gevolgen hebben voor de mensenrechtensituatie en de regionale stabiliteit niet verstoren, omdat Israël aanzienlijk meer materieel heeft dan Jordanië en van het materieel geen dreiging uitgaat. Ook is gebleken dat de transactie geen negatieve gevolgen heeft voor Jordaniës uitgaven in de sociale sector.