'Verzet tegen coalitie CDA en PVV groeit'

Een meerderheid van de CDA-gemeenteraadsleden is tegen een coalitie met de PVV. Een op de zes overweegt zelfs op te stappen als het zo ver komt, concludeert het radioprogramma 'Dit is de Dag' uit een peiling. Ruim een kwart heeft geen bezwaar.

Ook oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) ziet een coalitie met de PVV niet zitten. "Een partij die uitstraalt dat er een inferieure groep mensen in dit land woont die maar beter kan vertrekken, vind ik geen partij waar je mee kunt samenwerken", zegt hij in Vrij Nederland.

Eerder keerden CDA-prominenten, onder wie Dries van Agt en Ruud Lubbers, zich tegen een coalitie met de PVV. Het Nederlands Dagblad concludeerde uit een rondgang langs de regionale afdelingen dat de regiovoorzitters een coalitie met de PVV ook niet zien zitten. De partij zou er beter aan doen om in de oppositie te gaan.

Veerman pleit in Vrij Nederland voor een coalitie van CDA, VVD en PvdA. "Dan ben je als CDA de kleinste en moet je vrede zien te stichten tussen die uitersten, een bemiddelende rol." Ook een buitenparlementair kabinet zou volgens hem een optie zijn. Dat houdt in dat Nederland als bedrijf wordt geleid door mensen als SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, Akzo-topman Hans Wijers en eventueel Veerman zelf.

Informateur Uri Rosenthal onderzoekt of het mogelijk is een rechts kabinet samen te stellen met in ieder geval VVD en PVV. Met het CDA zou een nipte meerderheid van 76 zetels worden bereikt.

PVV-leider Geert Wilders nodigde CDA-leider Maxime Verhagen dinsdag nadrukkelijk uit om bij het overleg tussen hem, VVD-leider Mark Rutte en Rosenthal aan te schuiven, maar Verhagen ging daar niet op in.