Australië: tien jaar cel voor bomgrap

Wie in Australië voor de grap roept dat er een bom in een vliegtuig of op een luchthaven is verstopt, kan voortaan tien jaar gevangenisstraf krijgen. Tot dusverre werden dergelijke bomgrappen bestraft met hooguit twee jaar cel. De wet wordt echter drastisch aangescherpt, heeft minister van binnenlandse zaken Brendan O'Connor maandag aangekondigd. Nog deze maand wordt daartoe een voorstel aan het parlement voorgelegd.

O'Connor zei dat de mislukte aanslag op eerste kerstdag, waarbij een Nigeriaan een bom tot ontploffing wilde brengen aan boord van een vliegtuig boven Detroit, de aanleiding vormt. Volgens de minister is men zich sindsdien zeer scherp bewust van 'het potentiële gevaar van grappen en van terreurdaden'.

Geweld tegen piloten wordt voortaan ook zwaarder bestraft. De maximale straf wordt verhoogd van vijftien tot twintig jaar cel. Het beschadigen van een start- of landingsbaan of een luchtverkeerstoren kan voortaan veertien jaar cel opleveren. Op kaping of vernieling van een vliegtuig blijft maximaal levenslang staan.

Echte bedreigingen, maar ook grappen leiden tot grote onrust en veel ongemak voor passagiers en jagen de luchtvaartindustrie onnodig op kosten, zo stelde O'Connor.