Congo veroordeelt twee Noren ter dood

Een militaire rechtbank in Congo heeft donderdag een Noor en een Noorse Brit ter dood veroordeeld voor spionage en moord. Bovendien moet het tweetal samen met de Noorse regering een boete van ruim 54 miljoen euro betalen. Joshua French, de Noorse Brit, en Tsjostolv Moland zijn beide voormalige Noorse soldaten en werden vorig jaar al veroordeeld voor de moord op hun chauffeur en een poging een getuige om te brengen. Dit proces moest echter over worden gedaan, omdat tijdens de rechtszaak niet de juiste procedures waren gevolgd.

Volgens de rechtbank in de noordoostelijke stad Kinsangani zijn de mannen niet alleen veroordeeld voor moord maar ook voor spionage, omdat ze militaire identiteitsbewijzen bij zich hadden toen ze hun daad zouden hebben gepleegd. De Noorse regering ontkent dat de twee mannen spionnen waren.

De Britse regering zei donderdag dat ze de uitspraak van de rechter betreurt en dat ze met Noorse regering samenwerkt om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Reprieve, een mensenrechtenorganisatie die het juridische team van French assisteert, zei in een verklaring dat het proces een 'militair showproces' was. "De beide mannen hebben altijd hun onschuld volgehouden en er is geen fysiek bewijs tegen hen. De twee personen die tegen hen hebben getuigd kregen grote sommen geld ter compensatie en hebben ontelbare keren hun verhaal veranderd."

"Deze klucht van een rechtszaak zou komisch zijn geweest als er niet zo enorm veel op het spel staat. Elke keer veranderen de militaire aanklagers hun theorie en de getuigen passen gewillig hun verhaal aan. Het is nu weer duidelijk waarom de grondwet van Congo verbiedt dat het leger rechtspreekt", aldus Tineke Harris van Reprieve.