Uitslag wijkt fors af van peilingen

De drie peilingen zaten een dag voor de verkiezingen flink naast de uiteindelijke uitslag. Vooral de PVV werd fors te laag ingeschat, de VVD kreeg van TNS Nipo, Maurice de Hond en Synovate te veel zetels toebedeeld.

Bij de laatste peiling, die dinsdag werd uitgegeven, stond de PVV bij TNS Nipo en Maurice de Hond op achttien zetels en bij Synovate op zeventien zetels. De partij van Geert Wilders kreeg bij de verkiezingen 24 zetels.

De VVD kreeg dinsdag 37 zetels van TNS Nipo, 34 van De Hond en 33 van Synovate. De liberalen werden uiteindelijk de grootste partij met 31 zetels. Het CDA kreeg bij de laatste peiling van Synovate en De Hond 24 zetels, TNS Nipo zat met 21 zetels wel goed.

Uitgaande van de uitslag nadat 98,5 procent van de stemmen was geteld zat Synovate er bij de laatste peiling16 zetels, De Hond 18 zetels en TNS Nipo 24 zetels naast.

Alle bureaus gaan bij hun peilingen overigens uit van de vraag: "Op welke partij zou u stemmen als er vandaag verkiezingen zouden zijn?" Het is dus mogelijk dat op de laatste dag nog grote verschuivingen in het electoraat hebben plaatsgevonden.