'Nederlandse non gezocht voor dood door schuld'

De Deense politie is op zoek een Nederlandse non voor dood door schuld en mishandeling. Het gaat om Theresa Brenninkmeijer, zij maakt deel uit van de C&A-familie Brenninkmeijer, schrijft De Telegraaf donderdag.

In 1993 zou ze haar agressie op verschillende manieren op nonnen in een klooster in Denemarken hebben gebotvierd. Een oudere, demente vrouw werd aan een stoel vastgebonden. Een andere oudere non werd in de kou met dunne kleding in de tuin buitengesloten omdat ze de mis had verstoord. Een half uur later werd ze volgens de krant dood gevonden.

De zusters moesten tegen de politie zeggen dat de vrouw in bed is overleden. Één zuster stapte naar een Deense bisschop, maar die weigerde volgens De Telegraaf iets tegen de politie te zeggen en meldde het alleen bij het Vaticaan. Daar zou het voorval in de doofpot zijn gestopt.

De zaak is verjaard, maar de politie hoopt dat de kerk door het onderzoek alsnog ingrijpt. De non zou nu in Peru zitten, waar ze net als in Denemarken, Duitsland en Tsjechië een klooster bezit. Binnen een paar dagen wordt ze terug in Denemarken verwacht.